Bij een houten parketvloer zien we niet alleen warmte. We ervaren het ook echt. 
Een houten vloer roept emotie in ons op.

De sfeer, de kleur, het gevoel, het leven, het geluid. Bij je stappen op jouw nieuwe vloer voel je het hout onder je blote voeten. Als je met een drankje en rustige muziek de avond afsluit weet je dat de keuze voor hout je leven heeft verrijkt.

Parketvloeren, houten kunst.

Een ambacht, uitgevoerd met passie en een streven naar perfectie.

De keuze voor een parketvloer is de keuze voor kwaliteit. Authenticiteit en een liefde voor mooie vloeren.

Ondanks de moderne technologieën weet je het direct wanneer je een parketvloer ziet. Geen enkel product evenaart echt hout.

Een parketvloer geeft zowel klasse aan oude als aan moderne huizen. Door de stabiliteit van de vloer krijg je automatisch een gevoel van hoge kwaliteit.

Een ambacht waarmee we al meer dan 30 jaar huizen, danszalen, theaters en hotels mooier mogen maken.

 

Parketteur in zijn Ambacht - Avalon parket

Parket wordt zo mooi als de meester het maakt.

Onze voorliefde ligt altijd al bij hardhouten parket. Van gerookte planken tot een visgraat legpatroon uitgevoerd met een bies en band. Ons team bestaat uit zeer ervaren parketteurs en een meesterparketteur. Stuk voor stuk liefhebbers van het vak. Dit zorgt dat je altijd een team van enthousiaste mensen treft, die het ambacht met passie uitvoeren en zichzelf uitdagen om perfectie te benaderen.

Die passie zie je terug in ons werk. De moeilijke hoekjes van de ruimtes zien wij als een bijdrage aan ons ‘leggeluk’. Nog steeds elke dag trots op wat we voor zowel particulieren als grote projecten mogen doen. 

Parket leggen is nog altijd een ambacht. Een vloer wordt zo mooi als de parketteur ‘m maakt.

Parket laten leggen of onderhouden - Avalon parket
convectorput bekleding
Visgraat parket - close up 2 - Avalon Parket

Avalon Parket, een uniek concept.

De nieuwe maatstaf van persoonlijk advies.

Jarenlang hadden we een prachtige winkel. Alle vloeren mooi uitgelegd, demoborden en alles perfect uitgelicht.
Zo konden klanten alles goed zien en gaven we klantgericht advies.

Maar een vloer komt niet bij ons in de winkel te liggen. Die komt bij jou op de vloer te liggen. Exact dat is wat wij nu doen. Vanuit de klant die naar de winkel komt, komen wij nu op afspraak vrijblijvend bij jou thuis.

En we nemen daarbij alle stalen mee die jij wilt zien.

Dit geeft de mogelijkheid tot een veel persoonlijker advies, precies op jouw ruimtes en wensen. Een beter beeld hoe de vloer onder jouw lichtomstandigheden oogt en als resultaat een nog mooiere vloer.

Stalenbus 2 - Avalon Parket

Parket laten leggen?

Kijk je uit naar een parketvloer voor jouw huis of project? Vertel ons dan jouw wensen.

We vertellen je graag over alle mogelijkheden, of maken een afspraak om jouw specifieke situatie geheel vrijblijvend te bekijken en je persoonlijk advies te geven.

Mogelijkheden van parket

Parket past bij iedere stijl.

90% van de parketvloeren zijn gemaakt van Frans Eiken. Met een Frans Eiken parket haal je een rustige en toch rustieke vloer in huis van een zeer hoge kwaliteit uit aangeplante bossen om de natuur te ontlasten.

Frans Eiken is te oliën in kleur, lakken, roken of stomen. Iedere afwerking zorgt voor een eigen kleur en gevoel.

Maar dat wil niet zeggen dat parket altijd Frans Eiken is. Onderstaand een greep uit de houtsoorten waar wij parket mee leggen. Iedere houtsoort heeft zijn eigen eigenschappen. Van makkelijk te verwerken tot en met extreem hard.

We informeren je graag over alle mogelijkheden!

Visgraat parket of planken?

Legpatronen die passen bij de ruimte.

Kies je beter voor een visgraat parketvloer, versailles patroon,  of een planken parketvloer? 

De keuze is afhankelijk van een aantal zaken. Allereerst natuurlijk smaak. Welke uitstraling wil je bereiken? Daarnaast is het belangrijk hoe de ruimtes eruit zien. Onze parketteurs leggen het haarfijn uit bij jou op locatie. 

Dan is er nog keuze voor een traditionele parketvloer, verlijmd op een houten ondervloer. Of de mulitplank. Hierbij zit een eiken laag op een mulitplex plank verlijmd. Doordat deze onderplank van meerdere lagen kruislings verlijmde houtlagen bestaat werkt een mulitplank vloer minder sterk.

Welke keuze of voorkeuren je ook hebt. Wij leggen het.

Veelgestelde vragen over Parketvloeren

Wat is parket?

Parket is altijd een vloer van echt hout die is afgeolied of afgewerkt met hardwax of is afgelakt. Het warme karakter van hout hoort in elk huis thuis. Door de vele verschillende manieren soorten en kleuren kan een parketvloer altijd afgestemd worden op het interieur van het huis, of andersom. Wij kijken naar de omgeving en je kunt rekenen op deskundig advies gericht op de functie van de vloer.

Voorbeeld:
In het restaurant van een grote luchthaven ligt een van onze vloeren. Een spierwitte vloer was natuurlijk geen optie, met een miljoen bezoekers per jaar zou de vloer dan te snel zijn gewenste uitstraling kwijt raken. We hebben in overleg voor een oudbruine kleur gekozen met als gevolg, dat met één keer per jaar onderhoud, en het gebruik van de juiste zeep, de vloer er nog steeds uit ziet zoals hij bedoeld was. Na 7 jaar! Om de vloer goed te laten passen in de omgeving waar wij hem in mochten leggen, hebben we een “landingsbaan” van ledlampjes erin verwerkt.

“Parketvloeren zijn nog steeds zeer geliefd. Zelfs zo geliefd dat huizen met een parketvloer tot 1,5x sneller worden verkocht!”

Parketteur, een uitstervend beroep

Als echte vakidioten én idealisten zijn we natuurlijk voornamelijk gericht op de traditionele parket vloer. Het liefst met een mooi patroon en een band en bies langs de randen. In dit werk kunnen we ons vakmanschap en ambachtsschap goed laten zien. Het leggen van een traditionele vloer is echt een ambacht en de traditionele parketteur blijkt een uitstervend beroep te zijn. Maar wij doen het nog steeds erg graag en ervaren steeds meer waardering voor het werk.

Parket, vroeger en nu

In de beginjaren van ons bedrijf werden er voornamelijk massieve vloeren gelegd. Vaak zwevend en soms verlijmt op een spaanplaat ondervloer. Tegenwoordig is de massieve plank verdreven door de multiplank. Vooral omdat deze vloeren veel stabieler in werking zijn door de multiplex drager. Groot voordeel is dat deze vloeren dus rechtstreeks op een cementdekvloer gelijmt kunnen worden. Zeker door het feit dat de hedendaagse huizen veelal vloerverwarming hebben is dit een ideale oplossing om hoog rendementsverlies tegen te gaan. Indien een vloer geschuurd moet worden maakt het geen verschil of het een massieve of een multiplank betreft, de levensduur is gelijk en vaak is de levensduur van een multiplank langen omdat deze veel stabieler blijft liggen.
Boenmachine_vroeger_avalonparket
Oude boenmachine

Welke soorten parket zijn er?

Er zijn verschillende soorten parket.

Multiplank

De multiplank is een samengestelde vloer. De multiplank bestaat uit multiplex waar een laag massief hout op is verlijmt. Deze toplaag ligt meestal tussen de 3mm en 6mm. Deze vloer heeft een mes en groef. De totale dikte ligt meestal tussen de 13mm en 18mm.

Fineer parket

Een laag van 1 mm massief hout, op een hdf drager. Vaak in klik systeem als laminaat.

Traditioneel parket

Een 6mm of 9mm massieve plank die op een geschuurde spaanplaat of mosaik vloer is geschoten.

Massief parket

15mm of 20mm massief hout. Heeft een mes en groef verbinding.

Wat is de beste manier om parket te leggen?

Vaak word er gesproken over zwevend of vast leggen van een (multi)plankenvloer. Wij hebben als stelregel… als het niet uitmaakt dan zeker vast verlijmen. Natuurlijk is dat wel iets duurder dan een zwevende legmethode maar bij een zwevende vloer is er veel kans op problemen.

Parketvloer zwevend leggen

Een houten vloer die zwevend ligt moet kunnen werken en daardoor moet bij elk vast element in huis(lees: kozijnen, puien, tegelvloeren etc etc.) voldoende afstand worden gehouden(het zogenaamde vrijliggen) Deze afstanden moeten dan weer afgewerkt worden met een afwerklat of profiel.

Het grote nadeel van een zwevende constructie is de vloer veel meer beïnvloed word door weersomstandigheden. Dus kans op kieren in de winter en kans op bolstaan in de herfst.

 

Parketvloer vast verlijmd leggen

Bij een (multi)plankenvloer gaat onze voorkeur dus uit naar vast verlijmen. Dit heeft als grote voordeel dat de vloer dan niet meer werkt en dus strak tegen vaste elementen aangewerkt kan worden. Dus geen latjes of profielen. De vloer is veel stabieler en ook veel minder gehorig in contactgeluid.

Soms is het echter niet mogelijk om de vloer vast te verlijmen. Denk aan bouwvoorschriften of een eis van de huurorganisatie bijvoorbeeld in een appartement. In die gevallen bieden multiplanken een stabiele oplossing in samenwerking met de juist ondervloer en  luchtvochtigheid is er dan toch een mooie vloer te maken.

Traditionele parketvloeren worden altijd verlijmt en geschoten op een ondervloer. Er bestaat wel een ondervloer die zwevend gelegd kan worden als basis van traditioneel parket.

Eerst word er een spaanplaat of mozaïek ondervloer gelijmd op de cementdekvloer. Bij vloerverwarming word mozaïek gebruikt i.v.m. stabiliteit en rendement. De ondervloer word hierna vlak en strak geschuurd zodat er een goede basis onstaat voor de uiteindelijke parketvloer.
Hierna word het parket erop geschoten in een motief of in rechte stroken. Indien er voor een verouderde vloer is gekozen word de vloer daarna behandeld en is hij klaar. Maar indien er voor een strakke vloer is gekozen word de vloer hierna nog glad geschuurd nadat de spijkergaten zijn opgestopt.

parketvloer leggen
parketvloer leggen - gaten stoppen

Wat zijn de voordelen van parket?

Het grootste voordeel is natuurlijk de uitzonderlijke schoonheid en natuurlijke uitstraling die alleen met hout gemaakt kan worden. Verder is parket erg duurzaam, na langdurig gebruik wordt een parketvloer eigenlijk alleen maar mooier. Parket is erg geschikt bij vloerverwarming en voelt van nature al lekker aan.

Het geluid in huis klinkt warmer als met een parketvloer en een parketvloer vergt weinig onderhoud. Mocht je ooit van kleur willen veranderen, dan is parket de enige vloer waar je dit mee kunt. Zowel tegels, als PVC en Laminaat zijn van één kleur en uitstraling. En dat blijft zo. Parket kan worden geschuurd en in een andere kleur worden geolied. Zo kun je in een dag van een bijna witte vloer naar een donker vloer. 

Naast deze voordelen is hout toepasbaar ik elk interieur, modern of klassiek.

Aanvraag advies parket