Wat is parket?

Parket is altijd een vloer van echt hout die is afgeolied of afgewerkt met hardwax of is afgelakt. Het warme karakter van hout hoort in elk huis thuis. Door de vele verschillende manieren soorten en kleuren kan een parketvloer altijd afgestemd worden op het interieur van het huis, of andersom. Wij kijken naar de omgeving en u kunt rekenen op deskundig advies gericht op de functie van de vloer.

Voorbeeld:
In het restaurant van een grote luchthaven ligt een van onze vloeren. Een spierwitte vloer was natuurlijk geen optie, met een miljoen bezoekers per jaar zou de vloer dan te snel zijn gewenste uitstraling kwijt raken. We hebben in overleg voor een oudbruine kleur gekozen met als gevolg, dat met één keer per jaar onderhoud, en het gebruik van de juiste zeep, de vloer er nog steeds uit ziet zoals hij bedoeld was. Na 7 jaar! Om de vloer goed te laten passen in de omgeving waar wij hem in mochten leggen, hebben we een "landingsbaan" van ledlampjes erin verwerkt.

parketvloeren parket luchthaven rotterdam landingsbaan

Parketteur, een uitstervend beroep

Als echte vakidioten én idealisten zijn we natuurlijk voornamelijk gericht op de traditionele parket vloer. Het liefst met een mooi patroon en een band en bies langs de randen. In dit werk kunnen we ons vakmanschap en ambachtsschap goed laten zien. Het leggen van een traditionele vloer is echt een ambacht en de traditionele parketteur blijkt een uitstervend beroep te zijn. Maar wij doen het nog steeds erg graag en ervaren steeds meer waardering voor het werk.

Parket, vroeger en nu.

In de beginjaren van ons bedrijf werden er voornamelijk massieve vloeren gelegd. Vaak zwevend en soms verlijmt op een spaanplaat ondervloer. Tegenwoordig is de massieve plank verdreven door de multiplank. Vooral omdat deze vloeren veel stabieler in werking zijn door de multiplex drager. Groot voordeel is dat deze vloeren dus rechtstreeks op een cementdekvloer gelijmt kunnen worden. Zeker door het feit dat de hedendaagse huizen veelal vloerverwarming hebben is dit een ideale oplossing om hoog rendementsverlies tegen te gaan. Indien een vloer geschuurd moet worden maakt het geen verschil of het een massieve of een multiplank betreft, de levensduur is gelijk en vaak is de levensduur van een multiplank langen omdat deze veel stabieler blijft liggen.

 Boenmachine vroeger avalonparket

Welke soorten parket zijn er?

Er zijn verschillende soorten parket.

Multiplank
De multiplank is een samengestelde vloer. De multiplank bestaat uit multiplex waar een laag massief hout op is verlijmt. Deze toplaag ligt meestal tussen de 3mm en 6mm. Deze vloer heeft een mes en groef. De totale dikte ligt meestal tussen de 13mm en 18mm.

Fineer parket
Een laag van 1 mm massief hout, op een hdf drager. Vaak in klik systeem als laminaat.

Traditioneel parket
Een 6mm of 9mm massieve plank die op een geschuurde spaanplaat of mosaik vloer is geschoten.

Massief parket
15mm of 20mm massief hout. Heeft een mes en groef verbinding.

Wat is de beste manier om parket te leggen?

Vaak word er gesproken over zwevend of vast leggen van een (multi)plankenvloer. Wij hebben als stelregel… als het niet uitmaakt dan zeker vastverlijmen. Natuurlijk is dat wel iets duurder dan een zwevende legmethode maar bij een zwevende vloer is er veel kans op problemen.

parket zwevend leggen


Zwevend leggen
Een houten vloer die zwevend ligt moet kunnen werken en daardoor moet bij elk vast element in huis(lees: kozijnen, puien, tegelvloeren etc etc.) voldoende afstand worden gehouden(het zogenaamde vrijliggen) Deze afstanden moeten dan weer afgewerkt worden met een afwerklat of profiel.
Het grote nadeel van een zwevende constructie is de vloer veel meer beïnvloed word door weersomstandigheden. Dus kans op kieren in de winter en kans op bolstaan in de herfst. 

 

Vast verlijmen
Bij een (multi)plankenvloer gaat onze voorkeur dus uit naar vast verlijmen. Dit heeft als grote voordeel dat de vloer dan niet meer werkt en dus strak tegen vaste elementen aangewerkt kan worden. Dus geen latjes of profielen. De vloer is veel stabieler en ook veel minder gehorig in contactgeluid.


Soms is het echter niet mogelijk om de vloer vast te verlijmen. Denk aan bouwvoorschriften of een eis van de huurorganisatie bijvoorbeeld in een appartement. In die gevallen bieden multiplanken een stabiele oplossing in samenwerking met de juist ondervloer en  luchtvochtigheid is er dan toch een mooie vloer te maken.

avalon parket Mozaik ondervloer

Traditionele parketvloeren worden altijd verlijmt en geschoten op een ondervloer. Er bestaat wel een ondervloer die zwevend gelegd kan worden als basis van traditioneel parket.

Eerst word er een spaanplaat of mozaïek ondervloer gelijmd op de cementdekvloer. Bij vloerverwarming word mozaïek gebruikt i.v.m. stabiliteit en rendement. De ondervloer word hierna vlak en strak geschuurd zodat er een goede basis onstaat voor de uiteindelijke parketvloer.
Hierna word het parket erop geschoten in een motief of in rechte stroken. Indien er voor een verouderde vloer is gekozen word de vloer daarna behandeld en is hij klaar. Maar indien er voor een strakke vloer is gekozen word de vloer hierna nog glad geschuurd nadat de spijkergaten zijn opgestopt.

avalon parket leggen traditionele visgraat

Wat zijn de voordelen van parket?

Het grootste voordeel is natuurlijk de uitzonderlijke schoonheid en natuurlijke uitstraling die alleen met hout gemaakt kan worden. Verder is het natuurlijk erg duurzaam, én een houten vlooer is erg geschikt bij vloerverwarming. Tevens is hout toepasbaar ik elk interieur, strak of klassiek.

Meer informatie of vrijblijvend advies?

Mark 06 109 29 831

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.